Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje bespovratna sredstva za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ i projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“

9 kolovoza , 2017, 11:03 am

Javnim pozivom za projekt „Stipendiranje  učenika u obrtničkim  zanimanjima“  nastoji se poticati učenike na obrazovanje za rad u obrtničkim zanimanjima.

Prihvatljivi prijavitelji ovog Poziva su učenici srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja.

Potpore se odobravaju za stipendiranje učenika koji se u školskoj godini 2017./2018. u srednjim školama obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja, koja  su  ovim Projektom određena  kao  deficitarna: autolakirer,  autolimar,  automehatroničar,  bravar,  dimnjačar,  elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater  grijanja i klimatizacije, limar, instalater  kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater,  slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar.
Potpora  se  može  dodijeliti  i  za  druga  zanimanja iz sustava vezanih  obrta koja se izvode po jedinstvenom modelu obrazovanja ako ih je područna služba HZZZ-a odredila kao deficitarna.

Iznos potpore koji se može dodijeliti je 750,00 kuna po učeniku mjesečno, za školsku godinu 2017./2018. (od 01.09.2017. do 31.08.2018. godine).

Prijave  se zaprimaju isključivo od  01.09.2017. do 13.10.2017. godine.

Više informacija o samom Javnom pozivu možete pronaći ovdje.

Cilj otvorenog javnog poziva za projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ je poticanje gospodarskih subjekata (mikro, mala i srednja poduzeća) na sudjelovanje u obrazovanju učenika koji stječu zanimanja iz sustava vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja čime se doprinosi stjecanju vještina za samostalan rad u zanimanju te razvoju socijalnih i poduzetničkih kompetencija učenika.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja poduzeća (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) koja izvode praktičnu nastavu i vježbe naukovanja za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja uz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“ broj 42/08).

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Otvorenog javnog poziva je 5.000.000,00 kuna, od čega je 85% sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz nacionalnih sredstava.

Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti je 15.000,00 kuna, a najviši 150.000,00 kuna.

Intenzitet potpore je:

– do 80% prihvatljivih troškova vezanih uz iznos prosječnih nagrada koje se u tekućoj školskoj godini isplaćuju učenicima koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta za ostvareno radno vrijeme planirano izvedbenim planom i programom praktične nastave i vježbi naukovanja,

– do 50% utvrđenog najvišeg mogućeg iznosa potpore za naknadu mentoru (najviše 75.000,00 kuna).

Prijave se zaprimaju isključivo od  01.09.2017. do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 10.11.2017. godine.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 

carpenter working