Obavijest o provedbi Modernizacijskog fonda u Republici Hrvatskoj

14 siječnja , 2021, 5:13 pm

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom krajem listopada 2020. godine provelo anketu o spremnosti projekata za financiranje iz Modernizacijskog fonda, temeljem koje je Republika Hrvatska 30. studenoga 2020. godine dostavila Europskoj investicijskoj banci i Odboru za ulaganja pregled ulaganja za koja će se podnijeti prijedlog ulaganja u sljedeće dvije kalendarske godine. 

Modernizacijski fond je program pomoći namijenjen podršci deset država članica Europske unije s nižim dohodcima, kako bi se omogućio njihov prelazak prema klimatskoj neutralnosti, omogućila modernizacija energetskog sektora i poboljšala energetska učinkovitost.

Modernizacijski fond podupire ulaganja u glavne prioritete:

  • Pokretanje i korištenje energije iz obnovljivih izvora
  • Energetsku učinkovitost
  • Skladištenje energije
  • Modernizaciju energetskih mreža, uključujući daljinsko grijanje, cjevovode i mreže
  • Pravedni prelazak u regijama ovisnim o ugljenu: preusmjeravanje na nova radna mjesta, prekvalifikacija i dokvalifikacija radne snage, poticanje inicijativa za nova radna mjesta, poticanje start-upova
    No, osim ulaganja u navedene prioritete moguća su i neprioritetna ulaganja koja zadovoljavaju osnovne kriterije vezane za prelazak prema klimatskoj neutralnosti.

Više informacija pročitajte ovdje.