Obavijest poljoprivrednicima za izdavanje odluka iz natječaja podmjere 4.1,„Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i 4.2, „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“

1 rujna , 2017, 9:24 am

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju počela je s izdavanjem prvih odluka za EU potporu iz natječaja mjere 4, „Ulaganja u fizičku imovinu“, podmjere 4.1, „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i 4.2, „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ za čije raspolaganje osigurano je 900 milijuna kuna kako bi se unaprijedila hrvatska poljoprivreda.

Na 7 raspisanih natječaja iz obje podmjere zaprimljeno je 952 zahtjeva za potporu u vrijednosti od 1,94 milijarde kuna.

Mjesec i pol dana nakon zatvorenih natječaja 17. i 31. srpnja 2017. godine, započelo je izdavanje prvih odluka o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu u podmjeri 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“.

Do kraja mjeseca rujna 2017. godine očekuje se izdavanje svih odluka poljoprivrednicima prijavljenima na natječaje u Mjeri 4, „Ulaganja u fizičku imovinu“ namijenjenima primarnoj proizvodnji, raspolaganju gnojivom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru.

Potpisivanje ugovora o financiranju poljoprivrednika s Agencijom za plaćanja kreće nakon izdavanja odluka i proteka roka za prigovor, a očekivano sklapanje ugovora je tijekom sljedećeg tjedna.

Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50% odobrene potpore.

Hrvatskoj je dosad za raspisane natječaje kroz Program ruralnog razvoja RH do 2020. raspoloživo 1.114.899.456 eura od ukupno 2,38 milijardi eura za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj sela.

Korisnicima Programa izdane su odluke od dodjeli sredstava u ukupnom iznosu od  625,7 milijuna eura što je više od četvrtine dostupnih sredstava u ovom programskom razdoblju.

Više informacija možete pronaći ovdje.

poljoprivrednik sa traktorom