Objavljen Javni poziv za projekt ZelEn

16 ožujka , 2022, 9:55 am

Javni poziv za projekt ZelEn

HEP Opskrba i Hrvatska elektroprivreda raspisali su Javni poziv za ZelEn, donaciju projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije integriranih u građevine i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva, ukupne vrijednosti milijun kuna.

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora energije, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Ovaj jedinstveni proizvod  HEP Opskrbe  namijenjen je kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. Sredstva ostvarena prodajom ZelEn-a prikupljaju se u fondu iz kojega se doniraju projekti iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i sustavnog gospodarenja energijom za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva.

U četiri je ciklusa do sada izvedeno 11 projekata ukupne vrijednosti 3,3 milijuna kuna.

Više od 130 kupaca ZelEna, kupovinom zelene električne energije osiguralo je preduvjete za raspisivanje novog javnog poziva za donaciju projekata koji se realiziraju sredstvima iz fonda ZelEn, ukupne vrijednosti 1 milijun kuna.

Sudionici natječaja mogu biti isključivo registrirane institucije ili ustanove javnog sektora sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, osnovane za trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi i skrbi o invalidima, i u kojima vlasnik/osnivač ne obavlja djelatnost radi stjecanja dobiti. Prijavitelji moraju posjedovati projektnu dokumentaciju za izvedbu energetske učinkovitosti i uvođenja obnovljivih izvora energije sa sveobuhvatnim troškovnicima i projektantskom procjenom investicije.

Tekst Javnog poziva s uvjetima sudjelovanja, obrazac prijave i prateći obrasci objavljeni su na web stranici ZelEna.  

Javni poziv otvoren je do 15. travnja 2022, a rezultati će biti objavljeni na zelen.hep.hr.

Izvor: www.hep.hr