Objavljen Javni poziv za provedbu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2020./2021.

14 prosinca , 2020, 7:21 pm

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za provedbu aktivnosti pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini  2020./2021. (u daljnjem tekstu: Javni poziv).

Svrha mjera Školske sheme je:
– promoviranje zdravih prehrambenih navika s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani djece, kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi;
– oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli;
– omogućavanje dodatnog obroka svježeg voća i povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda školskoj djeci;
– edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj i održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane.

Predmet ovog Javnog poziva su:
– organiziranje satova kušanja voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda;
– sjetva, sadnja i održavanje školskih vrtova;
– posjet poljoprivrednim gospodarstvima, koja se bave proizvodnjom voća i povrća i /ili mlijeka i mliječnih proizvoda te slične aktivnosti povezivanja djece s poljoprivredom
– edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane, ekološkoj i održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane – predavanja.

Pravo sudjelovanja imaju škole koje sudjeluju u provedbi Školske sheme za razdoblje od 01. kolovoza 2020. do 31. srpnja 2021. godine, a temeljem potpisivanja ugovora s osnivačem škole te dobavljačem voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda.

Javni poziv ostaje otvoren do 25. prosinca 2020. godine.

Više pročitajte na sljedećoj poveznici.

(foto: savjetodavna.hr)