Održana početna konferencija projekta “SPEKTAR”

5 listopada , 2020, 2:09 pm

U ponedjeljak 05. listopada 2020. godine u Konferencijskoj dvorani u Poduzetničkom inkubatoru u Kladarama održana je početna konferencija projekta “SPEKTAR” nastalog u okviru natječaja “Dodjela bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.” Upravljačko tijelo za projekt je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Prijavitelj projekta je tvrtka DRAFT d.o.o., a provoditi će ga zajedno sa partnerima Općinom Pitomača, Općinom Špišić Bukovica i Općinom Kloštar Podravski.

Opći cilj projekta je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta je 8.049.674,37 kuna, a provedba projekta će trajati 30 mjeseci.

Projektom „SPEKTAR“ izvršiti će se rekonstrukcija stare Srednje škole u Pitomači, odnosno nekadašnje pučke škole, koja će se prilagoditi uvjetima potrebnima za pružanje socijalnih usluga u zajednici. Provedbom projekta omogućiti će se pružanje usluga psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te za osobe svih dobi koje su bile žrtve nasilja, usluga rane intervencije djeci, a osigurati će se i pružanje psihosocijalne podrške djeci i osobama u dobi od 7 do 21 godinu. Aktivnosti projekta uključuju, uz temeljitu rekonstrukciju objekta, kojom će se, poštivajući sve tehničke uvjete, preurediti infrastrukturne jedinice koje će se koristiti za pružanje socijalnih usluga u svrhu deinstitucionalizacije i pružanja izvanistitucijskih usluga. Infrastrukturne jedinice unutar objekta će se prilagoditi i opremiti sa suvremenom opremom namijenjenom za cjelovito pružanje socijalnih usluga. Prostorije koje će se urediti su: terapijska dvorana i senzorne sobe, prostorije za pružanje usluge psihosocijalne podrške, prostorije s dodatnim sadržajima za djecu za ranu intervenciju, kuhinja, prostorija za pranje i peglanje rublja, prostorija namijenjena za pripremu gerontodomaćica za rad, uredi stručnih djelatnika.

Na početku konferencije sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Pitomače Željko Grgačić sa uvodnom riječi te je istaknuo važnost pružanja socijalnih usluga na području općina partnera. Na govor načelnika nadovezao se direktor tvrtke DRAFT d.o.o. Davor Deskar koji je predstavio višegodišnje pružanje socijalnih usluga od strane tvrtke, dok je o aktivnostima, troškovima, ciljevima i rezultatima projekta govorila Majda Kodžaga. O projektno-tehničkoj dokumentaciji i infrastrukturi socijalne ustanove, koja će se nalaziti u staroj pučkoj školi u Pitomači, govorio projektant ing. Rajko Stilinović, ovl.arh.

Cjelokupnu prezentaciju sa konferencije možete preuzeti ovdje:

(Foto: Ivan Bedeković)