Otvorene prijave za Zeleni pojas 2020.

18 rujna , 2020, 2:53 pm

Sedmu godinu zaredom INA pokreće natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata. Natječaj je namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj koji svoje ideje i projekte mogu prijaviti do 16. listopada u ponoć.

Kroz proteklih šest godina realizirano je više od 100 projekta koje je INA sufinancirala s više od dva milijuna kuna. U sklopu Zelenog pojasa posađeno je više od 8 000 sadnica i zazelenjen je prostor od 65.424 m2.

Posebnu pažnju Zeleni će pojas ove godine posvetiti klimatskim promjenama i podržavanju projekata koji provode aktivnosti na ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama.

Odluku o odabiru projekata u sklopu Zelenog pojasa 2020. donijet će stručna komisija koju čine gđa Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, g. Stipe Božić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, prof. dr. sc. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu, prof. dr. sc. Vlasta Ćosović, redovita profesorica na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i predstavnici Ine. Kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

Kao najbolje realizirani projekt iz 2018. odabran je projekt uređenja šetnice uz Dunav Europskog doma Vukovar. “Kroz Inin projekt Zelenog pojasa, Europski dom Vukovar dobio je podršku i priznanje. Program potiče međusobnu suradnju i komunikaciju i omogućava djelovanje svih skupinama građana na izgradnji kvalitetnijeg društva.

Inin program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu. Prepoznat je kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Svi detalji o uvjetima natječaja i potrebna dokumentacija, dostupni su na stranici www.ina.hr/zelenipojas putem koje se odvijaju i prijave.