Početna konferencija projekta „Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“

1 listopada , 2018, 7:27 am

U restoranu „Dravska iža Križnica“ u utorak 25.9.2018. s početkom u 10:00h održana je početna konferencija projekta Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“ koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020. broj KK.06.1.2.02.0018. Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za Križnicu i Općinu Pitomača.

Razdoblje provedbe projekta je od 23. siječnja 2017. do 23. srpnja 2020. Opći cilj projekta je doprinijeti uspostavi održivog korištenja prirodne baštine na području Virovitičko-podravske županije koje će, kroz integraciju svih projektnih aktivnosti za cilj imati doprinos održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Kroz provedbu planiranih aktivnosti rekonstruirat će se stara zgrada karaule te će se opremiti Centar, urediti perivoj, uspostaviti poučne pješačko biciklističke staze, opremiti istraživačka stanica te kreirati rekreativno-turistički sadržaji. Kroz izradu multimedijalnih sadržaja usmjerenih na interpretaciju prirodne baštine na edukativan i inovativan način, organizirat će se i edukativne radionice te programa škole u prirodi. Kompletan prostor Centra bit će pristupačan osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a na raspolaganju će imati i educirane turističke vodiče.