Poziv narodnim knjižnicama za iskaz interesa za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B u prvom krugu u 2023. godini

5 svibnja , 2023, 8:25 am

Ministarstvo kulture i medija mjeru otkupa knjiga za narodne knjižnice provodi 2023. godine po novom modelu, odnosno kao pilot projekt, sukladno Uvjetima Javnog poziva, kriterijima i tijeku realizacije te kalendaru.

Pozivaju se narodne knjižnice da elektroničkim putem, kroz sustav ePisarnice Ministarstva kulture i medija, iskažu svoj interes za otkup knjiga uvrštenih na popis A i popis B temeljem provedenog Javnog poziva nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama objavljenog 1. ožujka 2023. godine.

Za iskaz interesa za otkup knjiga, uvrštenih na popis A i popis B, mogu se javiti narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj koje na temelju Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti imaju pravo na prijavu.

Narodne knjižnice određuju traženi iznos uzimajući u obzir:

  • objavljeni popis A (obveznih naslova) i popis B (preporučenih naslova)
  • maloprodajnu cijenu knjige
  • potreban broj primjeraka ovisno o tipu knjižnice i broju sastavnica
  • potreban broj primjeraka u skladu s potrebama i interesom korisnika
  • knjižnice 1. do 6. tipa obvezne su kupiti najmanje jedan primjerak svake knjige s popisa A (obvezni naslovi)
  • knjižnice 1. do 6. tipa mogu kupiti neograničen broj primjeraka knjiga s popisa A (obvezni naslovi) i popisa B (preporučeni naslovi).

Knjižnice 7. i 8. tipa mogu kupiti najviše dva primjerka pojedinog naslova s popisa A i popisa B.

Knjižnice mogu svoj interes iskazati putem ePisarnice na obrascu (e-prijavnici) br. 20a od 3. svibnja do 17. svibnja 2023. godine do 17 sati.

Poziv narodnim knjižnicama za iskaz interesa za drugi dio sredstava u 2023. godini bit će otvoren od 20. listopada do 5. studenoga 2023. godine.

Za više informacija posjetite link.