PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O MJERAMA ZA POMOĆ GOSPODARSTVU USLIJED EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

18 ožujka , 2020, 11:23 am

Vlada je na sjednici u utorak 17. ožujka 2020. godine donijela Prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa koji uključuje 63 mjere, a glavni cilj im je očuvanje likvidnosti i radnih mjesta gospodarstvenika.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da su mjere očekivane te usklađene s gospodarskim udruženjima i sindikatima, kao i sa zajedničkim europskim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta od koronavirusa.

Ministar Marić izvijestio je da je prvi set mjera horizontalnog karaktera i odnosi se na one koji već osjećaju ili će tek osjetiti posljedice epidemije. To se odnosi na odgodu plaćanja javnih davanja, konkretno odgodu plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobit te doprinosa na plaće i to na tri mjeseca, uz mogućnost produženja na još tri, a nakon toga omogućuje se obročna otplata duga na 24 mjeseca.

Set mjera za financijsku likvidnost, kazao je Marić, uključuje moratorij na obveze prema HBOR-u i komercijalnim bankama od tri mjeseca, uvođenje tzv. stand still aranžmana od strane poslovnih banaka (obustava izvršenja svih mjera prisilne naplate prema svim dužnicima u razdoblju od 3 mjeseca), odobrenje kredita za likvidnost za isplatu plaća i dobavljača te reprogram drugih obveza.

Ministar financija najavio je i odobrenje novih kredita za likvidnost gospodarskim subjektima za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja tzv. hladni pogon (izuzev kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama) u suradnji s poslovnim bankama.

Uz to, najavljeno je i financiranje 100% troška neto minimalne plaće (očuvanje radnih mjesta stalno zaposlenih), uspostava novog financijskog plana instrumenta „korona zajmovi“ te produženje trajanja mjere stalni sezonac.

Treba dodati kako je Vlada u saborsku proceduru poslala i četiri zakonska prijedloga iz poreznog sustava kojima regulira mjere odgode plaćanja određenih poreza ili njihovu obročnu otplatu.

Iako se većina horizontalnih mjera odnosi i na turizam, ministar Gari Cappelli najavio je i specifične mjere Ministarstva turizma te najavio odgodu plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače kao i plaćanja turističke pristojbe za privatne iznajmljivače (paušal). Tu su i potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu, kao i odgoda plaćanja naknade za korištenje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima.

UHPA je već ranije u komunikaciji s Ministarstvom turizma zahtijevala pomoć za svoje članice te pravovremeno dostavila Ministarstvu turizma i Vladi RH konkretne zahtjeve  za  pomoć turističkim agencijama i ostalim turističkim dionicima kako bi prebrodili nastalu krizu.

Također, od Europske komisije UHPA je zatražila fleksibilnost u primjeni Direktive ECTAA Europskoj komisiji 2015/2302 o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u svrhu veće zaštite turističkih agencija.

Kako bi se ispunili potrebni preduvjeti za primjenu ovih mjera potrebna je izmjena i /ili dopuna čak 16 zakona koje bi Hrvatski sabor trebao donijeti po hitnom postupku te će više informacija o sadržaju i primjeni istih biti dostupno u narednim danima.

Cjeloviti popis mjera Vlade RH vidite:ovdje

Više možete pročitati ovdje.

Izvor: UHPA.hr