U Dječjem vrtiću “Potočnica” postavljen sustav fotonaponskih pretvarača

29 srpnja , 2020, 2:19 pm

Putem Javnog poziva za sufinanciranje korištenja OIE u javnim ustanovama, kojeg je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dječji vrtić “Potočnica” je ostvario pravo na dodjelu sredstava pomoći za projekt “Za zeleniji vrtić”, a projektni prijedlog smo izradili mi. Ukupna vrijednost Projekta je 231.250,00 kuna, dok je odobreni iznos sufinanciranja od strane Fonda 87.500,00 kuna.

Projektom je postavljen sustav fotonaponskih pretvarača – modula za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na adresi Trg kralja Tomislava 12/1, Pitomača. Postavljena je sunčana elektrana sa 25 panela jačine 290 W, što osigurava proizvodnju električne energije od 7,25 kW. Ukupna površina krova koju zahvaćaju paneli iznosi 50 m2. Kako Dječji vrtić “Potočnica” ima status EKO vrtića te posjeduje certifikat i Zelenu zastavu, uvođenjem OIE potvrdio je svoj status i upotpunio ga.

– Ovo je veliki doprinos za Dječji vrtić “Potočnica” čime će se novo postavljenim sustavom fotonaponskih pretvarača doprinijeti energetskoj učinkovitosti, uštedi potrošnje električne energije pa tako i smanjenju štetnog utjecaja na okoliš. Želio bih se zahvaliti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji nam je sufinanciranjem Projekta omogućio da Dječji vrtić “Potočnica” postavi OIE koji će doprinijeti boljem poslovanju te podići svijest kod djece i građana o učinkovitim, štedljivim i ekološki prihvatljivijim načinima proizvodnje energije – rekao je načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

(foto: I. Bedeković)