U općinu Pitomača stiže Klopotec!

21 svibnja , 2020, 9:20 am

S ponosom objavljujemo kako je nakon evaluacija pristiglih prijava provedenog natječaja Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 odobren projekt Općine Pitomače ”Enhancing the Accommodation Generating Local Environment Pitomača-Pécs”,  odnosno jednostavnog akronima EAGLE u pijevodu orao.

Projekt čije je nositelj Općina Pitomača prijavljen je u partnerstvu sa mađarskom šumarijom Mecsekerdő Zrt iz Pečuha te Turističkom zajednicom općine Pitomače.

Uz spomenute partnere i nositelja u projekt će kroz aktivnosti biti uključeni i Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače, Uprava Baranjske Županije Baranya Megyei Önkormányzat, neprofitna destinacijska menadžment kompanija iz Pečuha Irány Pécs Nonprofit Kft. te udruga vinogradara, podrumara i voćara “Aršanj” Pitomača.

Ukupna vrijednost projekta je 1.695.491,15 Eura, od toga će se za aktivnosti koje će provoditi Općina Pitomača utrošiti 678.610,03 €, dok će Turistička zajednica općine Pitomače biti zadužena za realizaciju troškova od 144 374,30 €, a preostali dio (872 506,82 €) rezerviran je za prekogranične aktivnosti partnera,  šumarijou Mecsekerdő Zrt iz Pečuha.

Ciljevi koji će se projektom ostvariti usmjereni su na razvijanje dva uzajamno povezana posjetiteljska centra s osnaženom potpuno funkcionalnom mađarsko-hrvatskom mrežom dionika te na trajno unapređivanje i promociju prirodne i kulturne atrakcije kroz posjetiteljske centre.

Provedbom projekta u općini Pitomača stvoriti će se nova turistička destinacija Kladarski breg a sastojati će se od izgradnje vidikovca s klopotecom visokog 8 metara, ukopanog vinskog podrumu, rekonstrukcije kladarske hiže u duhu podravske i tradicijske sakralne arhitekture.

S Mađarske strane će se izgraditi novi posjetiteljski centar sa sadržajem flore i faune tog područja. U novom objektu nalaziti će se izložbeni prostor veličine 140 m2, 2 sobe za obuku i ostali uslužni prostori (uredi, spremišta, prostorija za osoblje).

Pored infrastrukturnih radova, kroz projektne aktivnosti će se svi objekti opremiti te će se pribaviti potrebna suvremena oprema kojom će se osigurati i poboljšati planirana turistička ponuda i sadržaji.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85%, a projektni prijedlog izradila je tvrtka DRAFT d.o.o. u suradnji s Općinom Pitomačom.