Ususret novom programu (2021.-2027.) proslavljeni uspjesi prethodnog ciklusa Kreativne Europe

29 travnja , 2021, 2:34 pm

Slika

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na svečanom završetku prethodnog ciklusa programa Kreativna Europa u okviru kampanje Zamišljeno.Stvoreno.Podijeljeno. u organizaciji Deska Kreativna Europa – Ureda Kultura.

Aktivnosti, projekti i inicijative hrvatskih korisnika ostvareni kroz potprogram Kultura objavljeni su u publikaciji pod nazivom KREATIVNA EUROPA (2014. – 2020.): HRVATSKA ISKUSTVA, a najavljen je i novi ciklus program Kreativna Europa (2021. – 2027.).

Govoreći o programskom razdoblju koje je bilo posebno izazovno u okolnostima pandemije i potresa, ministrica je istaknula kako su se projekti ipak ostvarili zahvaljujući naporima umjetnika i djelatnika u kulturi, njihovim inovativnim pristupima u prilagodbi aktivnosti te potporama na nacionalnoj i europskoj razini. Čestitavši svim dosadašnjim korisnicima, ministrica je pozdravila i nove, jer odabrani projekti donose u Hrvatskoj kreativnu snagu i kvalitetu koja potvrđuju zajedničke europske vrijednosti. Podsjetivši na interdisciplinarnu inicijativu Novi europski Bauhaus koja bi trebala Europski zeleni plan pretvoriti u opipljivo iskustvo, ministrica je istaknula ulogu kreativnih i inovativnih potencijala kulture u oblikovanju budućih načina života kroz sinergiji umjetnosti, kulture, socijalne uključenosti, znanosti i tehnologije.

Novi program Kreativna Europa za razdoblje 2021. do 2027. godine oslanja se na Novu europsku agendu za kulturu kao odgovor na poziv europskih čelnika da se pomoću kulture i obrazovanja izgrade uključiva društva te iskoristi puni potencijal kulture. Program Kreativna Europa započeo je 2014. godine kao europski mehanizam potpore kulturnim i kreativnim industrijama, u sklopu kojeg su se provodila dva zasebna potprograma – Kultura i MEDIA.

Cijelu video konferenciju možete pogledati ovdje.

Izvor: min-kulture.gov.hr